torsdag 6 februari 2014

Primus och radio

Hejsan allihopa!

Idag var jag med på Förmiddagspasset i P4 Västerbotten och fick några frågor om turen. Om ni orkar leta reda på det så finns det på http://sverigesradio.se/sida/latlista.aspx?programid=284&date=2014-02-06#4752172 2 timmar 36 minuter in i programmet, efter låten Fighter med State of Drama.




Nu börjar äntligen all utrustning samlas här hemma.

Igår var vi hos Primus där vi lånade alla köksgrejer vi behöver ha med på turen. Vi kommer ha med oss två multifuelbrännare, framför allt eftersom vi är beroende av att kunna smälta snö. Även om Primusköken sällan strular och vi har reparationsutrustning med så blir snösmältningen effektivare med två kök och säkerheten ökar markant.

De kök vi har med är ett OmniFuel och ett OmniLite. OmniLite är en nyare och lättare version av OmniFuel, och vi har med ett av varje för att kunna jämföra dem och ge feedback till både er och Primus.

Kastrullerna vi kommer använda på turen är av modellen Eta, vilket betyder att de har en värmeväxlare på undersidan av kastrullen för att utnyttja värmen från brännaren så mycket som möjligt. Det är en av de saker vi tänkt på för att minimera bränsle-slös, både med tanke på miljön och packvikt. Primus har en lista med tips och trix för dig som vill laga friluftsmat så effektivt och hållbart som möjligt.




Värmeväxlare

  1. Lägg på ett lock. Uppkokningen går snabbare med ett lock.
  2. Aluminiumkärl med värmeväxlare är bäst. Tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka en tredjedel.
  3. Välj mat som kokar snabbt. Som till exempel spagetti eller annan tunn pasta.
  4. Små bitar är bättre. Dela maten i små bitar så går tillagningen snabbare.
  5. Koka inte klart. Låt maten koka färdigt på eftervärme, använd gärna isolerbag.
  6. Minska effekten. Använd max cirka ¾ av effekten på köket så tar du vara på energin på bästa sätt.
  7. Skydda köket från vind. Ställ det i lä och använd vindskydd.
  8. Gas är bra. Gas behöver ingen förvärmning och är mer effektivt än flytande bränslen.
  9. Spara på värmen. Om du får varmt vatten över, spara det i en termos till nästa måltid.
  10. Rätt kombination ger bäst effekt. Använd inte en liten kastrull på en stor brännare.

Alla dessa utom nummer 8 är relevanta för oss på Vita Bandet. Då bensin är mer praktiskt på vintern använder vi det.

Tjohej!