måndag 27 januari 2014

Strogga

Här kommer ett favoritrecept och hur du bäst torkar maten.

KorvStrogga 2 turmiddagsportioner (=stora)

300 g     *falu med låg fetthalt (Ex. middagskorv eller smalfalu)
1 st        *stooor ekologisk gul lök
2 st        *vitlöksklyftor
4 dl        *ekologiska krossade tomater
1 msk     *ekologisk tomatpuré
2,5 dl     grädde
1 tsk      *Sambal Oelek
3 dl        ekologiskt ris
+ Lite soja & Salt och peppar

Det som du torkar i din mattork är märkt med en stjärna (*).
  1. Se till att allting är tillräckligt blötlagt.
  2. Koka riset.
  3. Stek löken och falukorven tillsammans. 
  4. Lägg till tomatröran (läs torkanvisningarna nedan).
  5. Häll i grädden.
  6. Koka ihop lite härligt.
  7. Krydda och soja, sedan ät!
Anledningen till att Falukorven är smalkorv är torkningsmöjligheten. En vanlig falukorv med en fetthalt på 22 % droppar och blir allmänt obehaglig i mattorken. 
Vid tillagning använder du oljan du såklart tog med dig på turen! (Kom ihåg att olivolja inte bör hettas upp, använd en ekologisk rapsolja istället!)

Hur du torkar ingredienserna:

De ingredienser du inte torkar kan du köpa i olika affärer.
OBS!!! GRÄDDEN kan du köpa på www.friluftsmat.se. Där kan du även hitta andra svårtorkade ingredienser.

Falukorven
Skärs i bitar, mindre än du vanligtvis har i stroggan. Detta för att den ska gå snabbare att blötlägga. Torkas direkt då det redan är färdiglagat kött (och kan därför ätas rå om du vill).
Tomatröra, falukorv och gullök
Gullök och Vitlök
Lök kan med fördel torkas utan förvällning. Många grönsaker är det smart att förvälla eller ångkoka innan torkning för att stoppa mognadsprocessen. Ex. potatis ser väldigt tråkig ut om du inte kokar den lätt innan torkning.

Krossade tomater, Sambal och Tomatpuré
Torkas sammanrört, för att slippa flera olika blötläggningskärl. Bre ut röran på ett bakplåtspapper, sedan SKJUTS in i mattorken! Mixa gärna den torra röran till ett pulver för snabbare blötläggning.