onsdag 19 februari 2014

Bildbomb från Grövelsjön och resan dit.

Efter veckor av förberedelser och en lång sista dag och kväll av vägning och packning var det äntligen dags att åka! Svantes pappa Lennart tog på sig det ärofyllda uppdraget att köra oss till centralstationen där vi möttes av ett helt pressuppbåd bestående av mamma Helena samt mormor Kay och Gunnar. Tågresan till Mora och bussresan till Grövelsjön genomfördes i bästa fjällisanda mestadels sovandes (och mestadels med slutna ögon).

Till sist, och som enda passagerare, anlände vi till Grövelsjöns Fjällstation lagom till middag. Denna kväll bjöds det på en helt fantastisk renbuffé på den Krav-märkta restaurangen. Och om inte den gudomliga middagen eller naturen utanför skulle räcka till finns här i Grövelsjön även ett spa. Det var väldigt kul att höra en av massörerna, Annika, berätta om vad de kan erbjuda och även här om den tydliga fokusen på miljön som genomsyrar både materialet till själva byggnaden, behandlingarna och  hudvårdsprodukter. Det hela slutade med att Svante köpte en liten present till sin flickvän. 

Efter middag (och efterrätt) tog vi oss en runda på stationen för att prata med andra gäster och personal om turtips, vägval och isstatus. Lite till vår förvåning var det ett ganska stort gäng ungdommar på stationen. Det visade sig att de var här med sina föräldrar på sportlov. Enligt föräldrarna hade ungdommarna/barnen varit här tillsammans flera gånger tidigare och trivits så bra att de velat komma tillbaka även nästa år. Intressant från vårt perspektiv är dock att föräldrarna inte trodde att de skulle åka hit utan sina föräldrar, åtminståne under ett par år framöver. De trodde emellertid att deras barn senare i livet, precis som de själva gjort, kommer att återkomma.

Frågan vi är intresserade av är varför det blir ett sådant "hopp", och varför unga människor själva inte väljer att åka upp till fjällen, undantaget skidresor till exempelvis Åre eller Sälen. Vi tycker ofta att vi är lite ensamma i vår åldersgrupp när vi är uppe i fjällen. En del av vår resa kommer att ägnas åt att diskutera den frågan och vi hoppas att vår färd genom fjällvärden kan erbjuda viss guidning. 

En snabbt överblick av Grövelsjöns fjällstation och deras aktiviteter ger dock samma intryck som föräldrarna. Det finns en mängd roliga, spännande, avkopplande lärorika och häftiga aktiviteter för familjer, små barn och stora barn, till och med för "tanter", men inte mycket specifikt för, vad ska vi kalla det, "unga vuxna", som inbjuder unga att träffas och uppleva saker i fjällen tillsammans även utan sina föräldrar. Det ska bli intressant att titta på hur det ser ut på de andra anläggningarna som främjar turism i den svenska fjällvärlden. 

Imorgon far vi iväg på vårat största äventyr hitintills och jag hoppas ni vill vara med på resan!

Svante och August