fredag 10 januari 2014

Mattorkning, moster Aina och en pulkryggsäck!

Hej!


Nu har mattorkandet kommit igång ordentligt. Grannen lånade ut sin svamptork till mig och jag har därför två torkar som går (nästan) non-stop här i huset. Mamma och Micke är stöttande och klagar inte alltför mycket, och det största problemet är att Micke har fått monsteraptit och är hungrig hela dagarna, eftersom "det luktar moster Ainas mat" här. Den stora torken som ni kan läsa om i förra inlägget har monterats i fönstret för att den värsta matlukten ska fara ut där.
Man ska vara tacksam för att det bara är aptiten som retas hos de andra som bor här...


Svamptorken

Jag har lagat ungefär tolv middagar med köttgryta som vi ska ha potatis till och fyra middagar köttfärssås, och för att allt ska kunna torkas så snabbt som möjligt torkas det först i mattorken så att det blir fast och inte rinner, sedan förflyttas det till svamptorken för att bli helt torrt medans mattorken fylls med ny mat. Då vi både är en Paddla för Livet-expedition och vill sprida miljötänk för att våra barnbarn ska kunna göra samma vita band som vi vill vi använda så mycket bra råvaror som möjligt.

Tyvärr finns inte allt som ekologiskt och närproducerat, men vi gör vårt bästa. Ibland får man lösa det på andra sätt. Till exempel har jag köpt 20 kilo älgkött från Kattis bror Micke (inte moster Aina-micke), som är skjutet i Ankarvattnet, där vi kommer passera under turen. Och Svante har fått säck efter säck med äpplen av släkt och vänner. Men även om älgkött och äpplen är gott tycker vi inte att det räcker, utan
Lite ingredienser

Jag har också gjort ett band (förvisso rött) på min stora Sverigetavla för att få lite motivation. Om ni kan se hur bandet går förstår ni hur vår planerade färdväg ser ut.

Idag inköptes en Fjellpulken ryggsäck på 40 l som har fästen för pulka. Eftersom vi tänker göra "vilodagar" på turen och därför hoppas hinna med lite turer utan pulka hoppas vi att det är ett smart beslut att kombinera sele och ryggsäck. Dessutom vet vi sedan tidigare att det är väldigt skönt att slippa riva upp pulkan varje gång man vill ta en snabb paus.