fredag 3 januari 2014

Hur vi bygger en mattork!

Gott nytt år önskar vi er alla!

Nu är det mycket fix på gång inför turen. August har flyttat från Umeå och lämnade mattorken till IKSU Frilufts. Därför har det under mellandagarna byggts mattork i Nacka.
För de som själva vill bygga en mattork kommer här en beskrivning med lite tips och trix för att bygga en mattork snabbt och billigt.

Mattork a la Foodtorque:

Material: 
Lådan

  • Långsidor: Två hyllsidor eller liknande, leta i familjens förråd eller någonstans där det finns gamla grejer. Mått: ca 25x100 cm (eller det bästa du hittar)
  • Ovansida: Vi köpte en "Hobbyskiva" av obehandlad gran på vårt lokala byggvaruhus. Den passade kanonbra. Vi anpassade längden på långsidorna efter längden på skivan, som hade de ungefärliga måtten var 65x100 cm.  Anledningen till den kanonbraiga passformen kommer nedan.
  • Kortsidor: Kortsidorna ska täckas, men inte helt. På "framsidan" ska det vara en öppning där kupévärmaren ska stå. På "baksidan" ska det täcka allt utom 5-10 cm längst upp, för att luften ska kunna komma ut.     
Ovansidan och långsidorna monterar du med vinkeljärn som du skruvar fast (vi hittade några i en gammal låda). Baksidan monterar du med spik. För att långsidorna ska hålla sig på samma avstånd från varandra längst ner på lådan som längst upp vid ovansidan kan du montera en bit virke längst ner på baksidan som håller isär dem. Du kan självklart ha en botten på torken också, men då blir den tyngre och svårare att rengöra.
         
     Hyllplan
  •  Hyllplan: På din lokala bygghandel ligger det virke staplat i stora högar. För att det ska vara luftigt och gå att flytta mindre mängder ligger det små pinnar, "mellanrumspinnar" kallar vi dem, så att det blir ett litet mellanrum mellan bräderna. Dessa är billiga om inte gratis, och går att använda till din mattork! Vi gjorde tre hyllplan i mattorken av dessa. Då kan man ha fyra ollor i torken samtidigt, varav en på golvet.
     Ollorna (Torkhyllorna)
  • Ramar: Vi har tidigare provat att bygga egna ollor, och det gick bra. Något vi också har provat som är lättare och inte kräver lika mycket verktyg, är att köpa såna här arbetsbockar som ni kan se här under. Det enda som behövs är att se ska fungera som ollor är att man skruvar av gångjärnen och kapar det som sticket ut på sidorna så har man två fyrkantiga ramar med handtag. Om man gör detta sist så har man också haft nytta av sågbockarna under byggandet av "lådan".  Dessa arbetsbockar passar perfekt i din mattork om du köper en hobbyskiva som har bredden 65 cm, då de är strax under 59 cm breda!
  • Nätet:  Här har du nytta av en häftpistol och tunnt (EJ INPREGNERAT) myggnät. Om du inte hittar ett nät som är tillräckligt stort (55 cm brett) kommer det behövas läggas två nät omlott för att täck hela ramen. För att då få nätet att bli bättre spänt, använd fler mellanrumspinnar och fäst rakt över ramen så att du delar fyrkanten i två, så slipper du även att ex. ärter rullar mellan näten och ramlar ned. Tyvärr har vi glömt var vi köpte vårt nät, men det var på en bygghandel.
Nu har du en mattork som du kan använda (förutsätter innehav av kupévärmare/värmefläkt), och vi hoppas att du får nytta av den. 

TORK(byggar)TIPS! 
  1. Ha mattorken stående på gamla tidningar, för att du ska slippa spill och dropp på golvet.
  2. Grytor och annan blöt mat kan med fördel torkas på bakplåtspapper. 
  3. Köp en bra kupévärmare, gärna med olika effektlägen, timer och så tystgående som möjligt. Om du köper en värmefläkt vill vi gärna veta hur det gick!
  4. Fyll torken så mycket som möjligt för att spara energi.
  5. Täck utblåset på baksidan med nät, så minskar du risken att det kommer in skräp och annat i torken.
  6. Sätt lyfthandtag på ovansidan av torken, för att enklare kunna flytta den.
Det här inlägget kommer kompletteras med pedagogiska bilder!

*IKSU Frilufts, en sektion inom sportföreningen IKSU. Anordnar turer för alla och hyr ut nästan allt du behöver för friluftsliv. Uthyrningsbutiken finns på IKSU Sport i Umeå. http://www.iksu.se/sektioner/frilufts/