fredag 31 januari 2014

Vikten av mat på tur

Paprika, purjolök och rödlök på torkning

Eftersom resan upp till Grövelsjön närmar sig med rasande fart är det dags för mig att skriva ett nytt inlägg. Precis som förra inlägget präglas detta av mat. Detta kanske inte är så konstigt eftersom vardagen numera till stor del består utav att köpa och torka mat. Både torken och ugnen går för fullt hemma i lägenheten. Nu senast var det ett och ett halvt kilo vit fisk som torkades med resultatet att Jenny kom hem efter jobbet till en lägenhet som doftade ljuvligt av fisk. Förutom kyckling och lök är det också grönsaker som torkas, som kommer ge maten mer färg, smak och vitaminer.

Energibars innan torkning
Mitt stora ansvar har dock varit att göra "energibars" eller energikakor. När man är ute på tur, vare sig det handlar om en dags tur, en tur på några dagar eller, som i vårt fall, flera månader, är det viktigt att hela tiden dricka och tillföra energi till kroppen för att inte bli hängig och irriterad. Att äta torkad frukt, nötter, korv, ost och energibars regelbundet mellan de stora målen håller vi både blodsockernivån jämn och säkerhetsställer ett konstant energiintag.

Energibars som torkas i ugn

När man är ute så länge som vi är måste vi dessutom äta extra mycket mat eftersom vi kommer att tillbringa hela dagar med att skida med en tung pulka bakom oss. Om vi inte får i oss tillräckligt med kalorier kommer det inte finnas särskilt mycket kvar av oss när vi kommer hem. Vi kommer därför ha med oss MYCKET mat, som dessutom kompletteras med olja vid tillagning. Utöver den vanliga maten kommer vi ha med oss extramat i form av frystorkat. Summa summarum kommer en stor del av vikten som vi släpar med oss att bestå av mat. Men inget lyfter humöret på tur så mycket som god mat!

(Tips: läs mer om hur man torkar mat i boken Torka mat av Erik Törnblad (2012), Calazo förlag)