onsdag 29 januari 2014

Wax on!

Under bästa sändningstid står det ikväll ett strykbräde i vardagsrummet. Inte för att vi vill ha pressveck på kläderna när vi åker ut på turen, utan för att vi vill ha våra plagg nyvaxade när vi far.

Trenden att allting ska vara vattentätt tycker vi har slagit hårt mot oss friluftsentusiaster. Det har nämligen blivit väldigt svårt att hitta friluftskläder eller skor utan vattentäta membran. Vi kan här kalla dem MexTex. Anledningen till att man vill ha vattentäta MexTex-membran är ju såklart att man vill slippa bli blöt, samtidigt som de ska "andas" och släppa ut fukt från kroppen.

Det finns dock problem med detta.
  1. För det första är många MexTex-membran impregnerade med diverse styggelser till ämnen (en kort artikel i ämnet finns här). Såna kläder går direkt bort för oss. Norge har för övrigt förbjudit dessa ämnen! Hurra! 
  2. För det andra blir en sko eller handske med MexTex svår (läs omöjlig) att få torr om du råkat bli blöt eller om du har svettats mycket om fötterna. 
  3. För det tredje fungerar såna kläder inte så bra på vintern. När det är tillräckligt kallt ute känns det som att vattenångan fryser på väg ut genom membranet, vilket gör att man tillslut svettats så mycket att man ändå är alldeles blöt. Snart har man en isskorpa på insidan av jackan. 
Slutsats: MexTex är inte alltid att föredra, framförallt på vintern.

Vad kan man då ha istället? 
Jo, eftersom det på vintern (förhoppningsvis) är ett gäng minusgrader ute och nyper dig i kinderna, betyder det att du kanske inte behöver det vattentäta utan kan klara dig med ett vattenavstötande tyg. På så sätt slipper du svetta dig blöt på turen.

MEN! Smaken är som baken, vissa tycker att MexTex funkar jättebra även på vintern.
Det viktigaste tycker vi är att du läser på om kläden du tänker köpa så den inte innehåller miljöfarliga ämnen. Tänk även på att ej vattentäta men vattenavstötande kläder kan ha impregnerats med stygga ämnen.

Det finns dock flera klädmärken som tänker efter. Fjällräven, Klättermusen och flera andra har försökt fasa ut dessa impregneringsmedel. Så tänk efter innan du handlar och kolla upp om din kläd innehåller nåt otrevligt.
Svante pratar med Ulrika, som hjälpt oss välja material och kläder.

Jag har valt att använda främst G-1000 material som skalplagg, ett tyg som är en blandning av bomull och polyester som vaxas med ett naturligt vax, vilket gör det vattenavstötande där du vill och samtidigt välventilerande. Svante kör på en giftfri MexTex-jacka som lätt kan ventileras, men han har G-1000byxor. Det är dessa plagg vi vaxar nu.

Min (Agges) jacka, med ett vitt band och Korallgrottan-pin!