torsdag 6 mars 2014

Dag tretton: Sönner-Rensjön - Medstugusjön 23 km

Vi vaknade, ännu en dag, till strålande solsken! Morgonrutinerna gick som vanligt, med förändringen att August tog på sig termobyxor och Svante la varmvattenflaskor i pjäxorna. Vi ska nämligen prova ut bästa sättet att slippa frysa om fötterna på morgonen, något som August ofta har problem med. Dessutom ringde vi Jenny som fyller år idag.
 Vi sjöng himmelskt vackert! 
Rutinerna går så här: klockan ringer 06:30, och vi kommer inte upp förrän 07:00. Då häller Svante varmt termosvatten i kolijoksblandningen som är förberedd medan August byter om. När August sedan  äter byter Svante om. När August är dödligt mätt äter Svante och August packar sina grejer i packpåsar och gör sig redo för att ta ut sovsäckarna på vädring. Någon diskar (Svante oftast) och sedan packas allt inne i tältet ned för att vi sedan ska kunna ta ner det. Till slut bråkas det med packningen som inte vill ner i pulkorna och sedan knäpper vi på oss dem och far mot oändligheten och vidare!
 
Så började dagen, och en sån dag det blev! 
Sönner-Rensjön var till större delen is utan snö. På det underlaget lönar det sig att skejta, vilket August snart insåg. Svante, vars stålkanter inte var lika vassa fick diagonala på det hala underlaget. Första rasten togs vid Rensjönäset, och E-nummerbomben Tropical beverage från den brittiska ransonen avsmakades. På tur smakar den inte värre än diskvatten! Kanon alltså! 

På nästa sjö var det lite mer isig snö, och nu susade vi båda två fram över isen mot slottet Rensjösätern i norra änden av sjön. 
När vi åter hade fast mark under fötterna fick vi äntligen en uppförsbacke! Och som vi alla vet följer därefter en...? Nedförsbacke! Så vi tog av från leden och susade hela vägen (nåja, en bit iallafall) ner till Medstugusjön. För att vara riktigt ärlig susade vi bara en liten bit och resten var ett knepigt, men spännande, orienterande runt bäcken Öster-Rölan. 
Vi hittade förresten rinnande vatten på vägen, det var skönt, då slipper vi smälta så mycket snö! 
Nu väntar vi på träningsvärken från den tunga skejtningen.