lördag 19 april 2014

Dag femtioåtta: STF Abiskojaure - STF Abisko Turiststation, 15 km

Dagen i Södra [stugan] började tidigt, redan innan klockan sex för vissa i sovsalen. Vi drog oss kvar en halvtimme innan Svante gick för att laga frukost och August började fixa med packningen. När han kom ut i köket sprakade elden i kaminen och frukosten stod bordet, färdig att avnjutas.

Det var en fantastisk vacker morgon ute och den imponerande nordvästväggen på Giron, som till stor del var täckt av moln under gårdagen, reste sig högt alldeles utanför stugorna. Dagens etapp började med några kilometer skate över Ábeskojávri innan vi kom upp på skoterleden som följde Abiskojåkka ner till Abisko. Jokken rinner senare igenom en häftig kanyon innan den mynnar ut i Torne träsk, den sju mil långa sjö som vi ska korsa på vår väg mot Treriksröset.

Vi stannade självklart för att fika i solen på vägen, varav andra gången Svante tog tillfälle i akt och la sig för att sova igen på pulkan. August vågade inte med rädsla för att vi då skulle bli fast. Istället satte sig Svante på August pulka, som då fick dra båda pulkorna likväl som Svante en bit. 

På väg ner mot Abisko mötte vi skidåkare i olika omgångar, några som var ute på tur i några dagar och andra som gjorde dagsturer från STF Abisko Turiststation. I den första kategorin hamnade ett gäng ungdommar från Finland som lärde oss hur vi kunde beställa två bussbiljetter till Karesuando, dit vi tänkt ta oss för att komma hem, på finska. Sista biten ner till Abisko var inte den lättaste på turen, i synnerhet inte för Svante som föredrar fäste framför glid. Det var en smal och på vissa ställen gropig led som mestadels gick på skrå där pulkan inte villa åka rakt utan på snedden och man (Svante) fick ta i mycket med stavarna för att ta sig fram ordentligt. Men fram kom vi till ett soligt Abisko och framkallade ett glädjeskutt hos Svante. Behöver det ens nämnas att August kände den första person vi mötte när vi kommit till Turiststationen?

Nu väntade lite fix med utrustning, uthämtning av matdepå och sortering av mat, där en hel del gavs bort till personalen eftersom vi hade aningen för mycket kvar till sista etappen. Sedan väntade after ski där vi satte oss tillsammans med ytterliggare bekanta till August, likväl som självaste trubaduren, i en fotöljgrupp. Eftersom after skin blev extra personlig fick vi bestämma alla låtar, och då ville vi höra den musik som vi sjungit på mest på turen så vi bad såklart om pistvakt! Tyvärr kunde han inte texterna, men då ryckte Svante in med en imponerande show där han bjöd på oväntat många rena toner i sin skönsång! Vi har nog hittat ännu en av Svantes talanger! 

Därefter följde bastubad och trerätters middag på restaurangen som var gudomligt god! Vi åt jordärtskockssoppa till förrätt, röding med citruspotatispuré och god duxelle samt cremè brulée med svartvinbärssorbet till efterrätt. Efter middagen bar det iväg till rummet där vi träffade mamman till en av våra veterinärsfärdkamrater som vi skidade en bit med från Sälka. Roligt nog hamnade även pappan och dottern som vi träffade i Abiskojaure i vårt rum. Nu när vi fått täckning till paddan passade vi även på att titta på Äventyrarna från Hipphipp! där vi fann slående likheter. Finns på youtube. Mätta och belåtna bäddade vi ner oss och slockande som utblåsna ljus medan vinden ven utanför.