lördag 26 april 2014

Dag sextio: STF Abisko Turiststation - Rávnnánjárga, 33 km

Svante bjöd på ännu en natt på vandrarhemmet Keron på Turiststationen. Vi fick samma rum och roade oss under natten med att snarkstöra våra veterinärvänner. Inga namn nämnda men det var Svante som snarkade (mest). 

Efter den nattliga symfonin gick vi till frukostbuffén där vi åt otroligt gott och mycket idag igen. August lurade rumskompisveterinär-Ida totalt med Ägg-luret! Mätta och belåtna gick vi sedan och packade ihop. Städningen slapp vi, tack för det! Så efter att vi handlat det sista i butiken sa vi hej då till personalen som bjudit på god mat och fin service, och sedan bar det av! 

Vi for som oljade blixtar (insmorda med solkräm) ner mot bastun vid träsket, och därifrån ut på isen.
Isen var tjock, och i början var den endast fläckvis snötäckt. Så vi skejtade fram med pulkorna, och fort gick det! Vi hade Noulja med sina röjda backar bakom oss och söderut stod Lapporten som alltid drar blickar till sig. Snart såg vi ända till dagens färdmål över det till synes oändliga Träsket. Efter våra två förmiddags-pauser var det dags för lunch, och i den strålande solen behövde man knappt ta på sig när vi stannade.

När vi for igen var föret sämre, här var det mer snö och solen hade förvandlat det mesta till slask. Vi tog snart ännu en paus för att vila oss, men pausen blev till en middagslur för vi somnade båda två på pulkorna. Men vi vaknade fräscha och varma och satte snart av österut igen. 

Vi kom fram till lägerplatsen vid halv sju, och vi valde en plats som nog är den finaste på hela turen, med utsikt mot solnedgången över Torneträsk. När vi lägerfixade kom det ett äldre par som var på tur runt Träsket, med två veckor bakom sig och en kvar. Efter en trevlig pratstund fortsatte vi med tältuppsättandet. Nu ligger vi här efter en härlig middag och är rätt nöjda med dagen och vår vistelse i Abisko. Men nu blir det skönt att sova i tält igen! 

P.S
Vi skrev gårdagens blogginlägg ganska tidigt, och hann inte lägga in bilderna från mixbastun. Så mycket mix vart det förresten inte, utan det var bara vi då alla andra var på lyxpåskbuffé. Men vi hade kul ändå!