lördag 19 april 2014

Dag femtiosju: STF Alesjaure - STF Abiskojaure, 20 km

Efter en mycket god nattssömn vaknade vi klockan sju och satte igång morgonbestyren i fjällstuga, som skiljer sig lite från de i tält men som är minst lika roliga. Det är en härlig stämning där man hjälps åt med att hugga och bära in ved och hämta vatten. Frukosten lagas medan elden sprakar i kaminen och allt eftersom kommer fler personer in i köket. Idag blev frukosten ännu mer varierad än tidigare då det bjöds på kolijox, äggröra och knäckebröd med smör och salami. Riktigt mumsigt!

Det blåste betydligt mindre idag än igår men den var fortfarande kännbar. Vår tur ner till Abiskojaure två mil bort skulle dock inte innebära några större problem så vi packade ihop pulkorna och började skida över Alisjávri norrut. Det blev en lättåkt, och ganska häftig, tur över sjön. Molnen som låg över fjällen var inte tillräckligt tjocka för att hindra solen från att lysa igenom så vi fick nuta av både sol, magiskt ljus och häftiga molnformationer. Vid lunchtid fick molnen i mångt och mycket ge med sig och vi kunde njuta av den vackra ingången till dalen mellan Adnjetjårro och Kåtotjåkka i öster.

Allt som allt blev det en riktigt bra dag på fjället med många trevliga möten med folk som färdas söderut från Abisko, ofta Kungsleden till Nikkaluokta, och en god lunch med tillhörande sovpaus på pulkan. Efter lunch var det dags att ta sig ner för de backar som alla vi mött kämpat sig uppför. Då kom solen fram på allvar samtidigt som vi mötte en far och dotter på en skön dagstur från Abiskojaure. Med enbart kassler på överkroppen for vi nerför tills vi kom till meditationsplatsen en bit ner på sluttningen. Här hade vi utsikt över dalen som sträcker sig från sydväst till nordväst, sjön Ábeskojávri och de vidsträckta fjällen i norr. Mäktigt. Här fanns det också snöfria fläckar som solen värmde och det luktade gott som av sommarfjäll. Det var bara att ta fram liggunderlaget och fikapåsen och njuta för fulla muggar.

Även om vi vid det här laget är skäggiga grabbar som känner tillfredsställelse av att dra tungt och kämpa från morgon till kväll i motvind och piskande snö (regn) är det nog så här vi njuter av fjällen bäst. En lugn och stillsam dag där man tar sig tid att njuta av den vackra omgivningen, träffar människor, sätter sig ner och fikar och verkligen tar in så mycket intryck som det bara går. Det, vill jag nog påstå, är höjden av lyx och något man mår bra av i både kropp och själ.

Efter en skön stund på sluttningen gjorde vi några snygga åttor sista biten ner i dalen och skidade den sista korta biten till stugorna. Som om de väntade på just oss möttes vi av varm saft och blev visade till den stuga vi skulle bo i. Där satt redan några och läste framför kaminen medan andra donade med sina grejer, åt något eller gjorde sig redo för bastun. Nytt folk anlände från alla håll och har knappt fått av sig skidorna innan stugvärdarna hälsar dem välkomna med varm saft som med stora leenden välförtjänt tas emot efter dagens strapatser. 

När man gjort sig hemmastadd är det dags för bastu, och bastun här i Abiskojaure är riktigt fin med utsikt över sjön. På sommaren måste det vara fantastiskt att kunna ta ett kalldopp där. Efter en skön bastu och tvätt känner man sig ren och skön och det är dags att gå in igen för att laga middag, som får avsluta denna riktigt sköna dag.