måndag 3 november 2014

Dag sextiosju och sextioåtta: Vittangi - Stockholm, 74 + 1200 km

Morgonen hos monstren var lika trevlig som kvällen, och Brottarn kom och hämtade oss vid tio för fortsatt färd till Kiruna. August sov mest hela vägen medan Svante och Brottarn samtalade i framsätena. Vid ankomst till Kiruna kom vi på att det var söndag eftersom allt var stängt och vi knappt såg en människa. Men det gör oss inte så mycket, eftersom vi ändå ska till tågstationen som tillfälligt ligger en ganska bra bit utanför centrum. Kiruna ska ju flyttas på grund av att gruvan nu ligger under staden, och något av det första att flyttas var tågstationen. Så för att slippa lämna pulkorna mitt på tågstationen bestämde vi oss för att inte besöka varken staden eller någon affär/restaurang, utan leva på det vi har kvar i packningen. Vilket i och för sig inte är så lite, men det hade ju varit lite kul med omväxling i energiintaget. Det löstes dock senare, men det kommer vi till strax.

Biljetter fick vi tag på och när vi var bokade och klara hade vi en planerad ankomsttid till Stockholms Central vid klockan 06:30 imorgon. Samtal ringdes för att förvarna vår mottagningskommitté om den tidiga morgonen. Nu följde en väntan på tågstationen som var relativt händelselös. Insikten om att turen var över började så sakteliga sjunka in.

Tåget ankom och avgick med en ny last; två ganska svettluktande killar och två stora pulkor packade med svettluktande saker. Efter allt bök med packningen fick vi veta att vi skulle byta vagn på grund av ett elfel, men som tur var kunde packningen få vara kvar. Vi hade egen kuppe fram till Bastuträsk där ett par på bilinköpsresa steg på. Vi hade väldigt trevliga samtal och de hjälpte oss med vår mästerliga matplan inför Umeå. Vi hade nämligen sett folk med pizzor på tåget mellan Kiruna och  Boden, och tänkte "Pizza vore ju gott! Har de pizzeria på tåget?". Tyvärr var det inte så enkelt, utan de hade fått pizzan levererad till stationen. Så vår plan såg ut så här:

1. Ring Kebabnekajse (en pizzeria nära stationen i Umeå) och beställ två pizzor.
2. Stå redo med löparpjäxorna på när tåget kommer till perrongen i Umeå.
3. Spring för alla världens pizzor till Kebabnekajse.
4. Betala pizzorna.
5. Ta pizzorna och spring för livet tillbaka till tåget där dina medkonspiratörer står redo att iscensätta en dramatisk händelse för att försena tåget om du är för långsam.
6. Njut av en god pizza.

Planen klaffade utmärkt och med känslan av att vara med i Mission Impossible åt vi pizzorna och sedan var det dags att förbereda för den nattliga aktiviteten: sovandet.
Med en ny känsla, denna gång av att vara med på Kalle Ankas, Musse Piggs och Långbens husvagnssemester, omvandlades sittkupén till en liggkupé med sex sängar. Vi sov snart, om än inte jättegott, och vaknade vid Arlanda där konduktören väckte oss, en halvtimme innan ankomst.

På Stockholms Central möttes vi av hurrarop, svenska flaggor, kramar och varsitt halsband med chips och godispåsar på. Vilken härlig känsla av att vara tillbaka hos de man gillar allra mest!