söndag 23 februari 2014

Dag fyra: Myskelvadet - Tänndalen

Jobbigaste dagen hittills (ännu jobbigare än dag två)! Vi vaknade 06:30 efter en blåsig natt och fixade frukost, smälte snö och packade som vanligt innan en avfärd klockan 09:07. Vi hoppas kunna bli effektivare om morgonen för att kunna skida de 20 km som vi behöver för att komma fram efter 70 effektiva skiddagar. 
Just idag var det blåsigare än det varit tidigare, och vinden i kombination med ännu mer snö hade gjort att det blivit väldigt djup snö överallt utom uppe på toppen av det oändliga antal moränkullar som vi var tvungna att ta oss över. Vilket betyder att det är bristande skare och djupsnö, vilket inte är så roligt att dra pulka igenom på väl upp för den sjuttioelfte kullen. Då är det ett kanontillfälle att citera oss från gårdagen, "skrik ut din ångest i uppförsbacken, så har du bara glädje kvar i nedförsbacken!". 
För till slut, efter 100 höjdmeter på 500 meter där August legat raklång i djupsnön kämpandes för att röra pulkan en centimeter till ungefär tio gånger, kom utförsåkningen! Först gled vi på härligt hård snö med stark vind och en meter snödrev i nacken, och efter 3 km var vi tvungna att gå ner i split för att kunna bromsa farten (medelst plogning) tillräckligt för att hinna se om nästa tio meter bjöd på några överraskningar, såsom stenhårda vallar eller meterdjupa puderfält. Ytterst spännande! Man ser dock inte ut som coolaste killen i lådan. 

Väl nere i Tänndalen kikade vi in på hotellet, som var fint, och sedan fortsatte vi en bit upp för leden till dagens tältplats. 
Vi tog inte våra 20 km i dag heller, men nu är vi snart där. Bara vi lyckas pricka de rätta förhållandena så går det nog!

I vilket fall som helst bjöd dagen på ännu ett bevis för att man kan få härliga upplevelser på fjället, hur dåliga förhållanden det än är! 

P.S Svante hällde just ut frukosten i absiden. Inte skarpaste kniven i klassen inte! d.s