söndag 23 februari 2014

Dag tre: Rogen - Myskelvadet/Gaaloe

Efter ännu en god natts sömn bar det iväg över Rogensjön mot nordväst och Skedbrostugan, en sträcka på ca 12 km, mestadels över sjöar. Trots att vi nu lämnat skoterleden var det relativt hårt packat längst ruskmarkeringen, troligtvis efter naturbevakarnas skotrar. För det mesta gick turen över Rogensjön därför relativt enkel men att åka flera km på en stor sjö medför ingen egentlig variation. Idag fungerade rutinerna för rast, vatten och fika bättre. Framförallt kände vi oss starka efter en lunch bestående av "Vandrande Jakob" spetsat med en (stor) gnutta olja. Tur var det för när sjöar byttes ut mot kuperad skogsmiljö strax därefter blev det betydligt mer absträngande att ta sig fram. Efter en riktig härlig brant kom vi fram till Skedbrostugan.

Där stannade vi dock inte länge utan pustade ut och satte genast fart norrut i riktning mot Tänndalen. Nu började den riktiga utmaningen med kuperad och ospårad terräng. Vi fick dock hjälp av att solen, för första gången på den här turen visade sig pch blå himmel upprnbarade sig. Det blev otroligt vackert, varmt och skönt och vi båda tjöt av lycka! För August del, som spårade, byttes glädjetjutet efter några minuter snabbt ut mot vrål av frustration sedan solen effektivt gjort snön härligt klibbig, med resultat att "halva fjället" satt fast under hans skidor. Mycket underhållande tyckte Svante.

Den djupa snön och de många backarna sög ordentligt denna dag men trots det kändes det väldigt bra. När solen började gå ner hittade vi en fin tältplats och gjorde oss hemastadda. Efter middagslagning och snösmältning ligger vi nu båda indunade och redo för natten.

Dagen tips: Slarva inte med pauserna. Skida 50 min och vila 10 är ett bra tumregel. Ät och drick vid vila.

Dagens citat: 

"Klaga när du kan, snart blir det bättre" (efter att solen kom fram).

"Njut när du kan, snart blir det sämre" (när klibbsnö samlade sig under skidorna pga att solen kom fram). 

"Skrik ut din ångest i uppförsbackarna så har du bara glädje kvar till utförslöparen" (efter en backe som lutade minst 90 grader uppåt).