tisdag 11 mars 2014

Dag sjutton: Bergsjöedet - Söder om Jänsmässholmen, 30 km

Först av allt vill vi tacka Sonja, Anders och Bo i Bergsjöedet för deras gästfrihet! Underbart att slippa tälta i nattens väder. Vi hoppas att vi möter fler som er under turen. 

Dagen började med blötsnö det kom några decimeter, sen började vi gå och allting blev blött. 
Vi vaknade som vanligt en halvtimme efter att klockan ringde och satte igång med bestyren. Frukost ska fixas, vatten ska värmas och kablar ska läggas. Utanför yrde snön tät och vi hoppades på att det skulle sluta och/eller hålla sig under nollan. Vi fick delvis vad vi önskade, nämligen uppehåll. I en kvart. 
Sen kom det tillbaka, först i liten mängd och senare på dagen i stor mängd. Inte heller temperaturen kunde anpassa sig efter vår vilja, utan gick envist och lade sig på stadiga två plusgrader. Därmed sagt att allting till slut blev dyngsurt. 

Till en början försökte vi tillämpa minnesregeln "Kläder efter väder", vilket normalt sett är väldigt trevligt, men efter ett antal pauser med uppackning av pulka, avklädning och påklädning samt återpackning av pulkan är det inte längre trevligt. Till slut var vi ändå så blöta av all tid med kläderna slängandes in och ut ur pulkan att det inte längre spelade någon roll vilket väder man har, utan vi drog på oss skaljackan och gick på. Efter att pauserna nu minimerats blev det många kilometer skidade! 

Dagens vägval blev inte riktigt som vi planerat igår kväll, utan mångden snö fick oss att tänka om, och efter ett råd från Anders i Bergsjöedet fortsatte vi på vägen som vi färdades på igår. Den tog oss förbi Åkroken och Höjden, som var små fina byar båda två. Sedan tog vi skoterleden norr om Höjdsjön och började stigningen mot Oldflån. Där tuffade vi på, blöta men inte kalla, och brände av kilometer efter kilometer. Nu har vi passerat Oldflån (och vad jag hoppas är turens längsta raksträcka) och ska imorgon ta den sista biten till Jänsmässholmen och vidare norrut därifrån. 

Dagens höjdpunkt: Att få byta om till torra kläder och krypa ner i sovsäcken! 

Dagens citat: "Raksträckan fortsatter tills leden svänger."