söndag 13 april 2014

Dag femtiotre: STF Akka - STF Ritsem, 12 km

Vi vaknade vid halv sju av att solen lyste starkt genom fönstret. När vi klivit upp ur sängarna och stigit in  i allrummet möttes vi av synen av Lapplands drottning, Áhkká, i all sin prakt. Storslaget! Vi har sett många vackra och mäktiga fjäll under vår tur - fjäll som vi mer än gärna besöker igen - men Áhkká är nog det fjäll som känts mest i magen. Otroligt vackert och så stort att det nästan tar upp hela ens synfält. Att få med hela massivet på bild utan vidvinkelobjektiv var en riktig utmaning. Det är inte svårt att förstå varför Áhkká är så omtalat och beundrat. 

Efter en stor och god frukost bestående av vårt kolijox och äggröra städade vi efter oss i stugan, packade pulkorna, sa hejdå till de andra stuggästerna och stugvärden Björn och for iväg över isen mot Ritsem. Vi hade fått tips av Björn att prata med dem i Ritsem om att få hjälp med att få hit en skida till August från Saltoluokta fjällstation så vi bestämde oss för att då också ta en kort dag idag och sova i Ritsem, som bara ligger en dryg mil från Akkastugorna. 

Ordentligt insmorda med solskydd i fejjorna skidade vi i rask takt över isen norrut. Då och då vände vi oss om och kunde njuta av Áhkká, som inte verkade bli mindre trots att vi skidade bort från det. Vid halv ett var vi över isen där den obligatoriska uppförsbacken till fjällanläggningen besegrades. När vi kom upp till receptionen hade de lunchstängt så vi passade också på att luncha. Idag bjöds det på makrill i tomatsås med fetaost, ärtor, morötter och couscous och en apelsin var. Vi fick även lunchsällskap av en väldigt trevlig Tysk som var i Akka för tolvte gången med sin fru. Det är kul att vi träffar så många tyskar under vår tur! På isen mötte vi även fem stycken skidalpinister från Tyskland som skulle topptura på och kring Áhkká under två veckor. Strax efter träffade vi även tre Luleåbor som skulle ut på skidtur. 

Efter lunchen öppnade receptionen och butiken så vi gick in för att proviantera innan vi gick till vårt rum i det övre huset. Där väntade service av köken likväl som tvätt av oss själva och kläder innan vi hällde upp en skål med chips och spelade kort. Men eftersom August envisades med att vinna varje gång gick vi över till att läsa gamla Turist, STFs friluftsmagasin, från 1991. Väldigt underhållande! Nu är grytan med potatis färdiglagad och August vänder de sista pannkakorna vi ska ha till efterrätt, denna gång med riktig sylt. Imorgon är den nya stavtag norrut mot Treriksröset!