söndag 13 april 2014

Dag fyrtioåtta: Kvikkjokk - 1,5 km öster om Pårtestugan, 18 km

Vi sov båda gott i natt trots att vi sov inomhus. Orsaken var förmodligen att vår tyska rumskamrat öppnat fönstret sent på kvällen och  som sedan stod på vid gavel resten av natten. Kall och skön natt med andra ord. Frukosten avnjöts i stationens restaurang tillsammans med flertalet andra fjällfarare, vissa som nu skulle ut på fjället och vissa som varit ute och som nu skulle fara hem. Det är väldigt trevligt att prata med folk på stationerna och stugorna. Men till frukost lyckades faktiskt Svante äta istället för att prata hela tiden, till skillnad från middagen igår.

Efter frukost inhandlades den sista provianten inklusive sex påsar chips så vi klarar oss till Ritsem, ungefär en vecka bort. Eftersom vi inte ska vara vid Aktse förrän imorgon kväll blev det en kortare tur idag så vi tog god tid på oss att fixa med blogginlägg, städa rummet och prata lite med personalen. 

Vid elvatiden kom vi iallafall iväg och då väntade någon kilometer med uppför genom skogen. Där samtalade vi om våra olika inställningar till turen som kanske ändrats under resans gång och hur de fungerade tllsammans. August ville gärna känna att han har tid att njuta på kvällarna och kanske ha tid med annat än snösmältning och middag medan Svante nästan ser morgon- och kvällsbestyr som mer eller mindra nödvändiga förberedelser inför själva skidandet, där han finner den största njutningen. På gund av detta har August ibland känt sig stressad av att Svante hela tiden vill iväg på mornarna medan Svante i tystnad upplevt stress över att stå redo och inte komma iväg. Egentligen rätt onödigt med tanke på att vi har gott om tid till både och, vilket vi också kom fram till av samtalet. 

Efter den kilometerlånga men inte så värst branta stigningen var det relativt platt och lättåkt i de breda skoterspåren hela vägen till Pårtestugan. Inledningvis åkte vi i fin gammal skog men kom snart ut på små sjöar där vi, trots det mulna vädret kunde se fjällen på båda sidor om leden. Vi hoppas verkligen att vädret vill vara med oss den närmaste veckan så vi kan ta del av Sareks storhet. Vi gjorde ett kort stopp i Pårtestugan för lite fika och samtal med andra fjällfarare innan vi tog pulkorna till en myr någon kilometer bort där vi satte upp tältet. På grund av att vi har rätt mycket torkad potatis kvar bjöds det idag på strogga med potatis istället för ris. Med middag, snösmältning och frukostförberedelser avklarat är det nu avkoppling som gäller. Må gott!