måndag 7 april 2014

Dag fyrtiosju: Rávgga - Kvikkjokk,

Efter en otroligt solig dag kommer en väldigt kall natt, har vi lärt oss. Eller väldigt och väldigt, iallafall kallare än vanligt. Gissningsvis var det bara 15-20 minusgrader, men det är väldigt kyligt när man är van vid runt 5 minusgrader. Vi hade iallafall sovsäckarna mindre öppna än vanligt. 
Svante var lite trött på morgonen idag, så August ryckte in och gjorde frukost och kokade vatten. 
Vi brukar vanligtvis göra nr. 2 på morgonen, Svante med nästan militärisk rutin. Men idag behövdes det tydligen inte, utan istället för att göra det innan vi skidade iväg stannade vi efter femton minuter för toapaus. Det var ingen lång paus för resten av sällskapet, för August som inte hade stighudar på satte fart uppför backen innan det långa nerförsbacken till Kvikkjokk. Svante, som helst har stighudar på sig hela tiden, kommer ändå ikapp August som saxar sig upp. Det där med hudar kan diskuteras länge, men smaken är som baken. Äcklig alltså. Hudar är alltså lika med äckligt. 

Uppe på krönet med utsikt mot Sarek och ned för den lodräta nedförsbacken tog dock även Svante av sig hudarna. Han plogade sig lugnt ner för backen, medan August i full panik fick skär på stålkanterna under plogandet, vilket han försökte rädda genom att åka rakt ner. Det gick dåligt och han slutade i en hög på leden strax nedanför den värsta branten. Svante frågar då "Gick det bra?", och August undrar otroligt irriterat tillbaka om det verkligen såg ut att gå bra?! I nästa lodräta backe, fyrtio meter längre fram, tog Svante av skidorna och gick ner för det värsta. August gjorde en repris på förra backen, med variationen att denna gången ligga utanför leden. Nu var han på väldigt dåligt humör och trots god vilja från Svante vägrade han hjälp för att undvika benhinneont i nästa backe och gick ner utan bromshjälp.
Efter att i huvudet förbannat den som dragit denna livsfarliga led slöt vi fred med varandra igen och njöt lite av det fina vädret och den härliga utsikten, och innan vi kom till Kvikkjokk åt vi lunch i solen. 

Vi kom till Fjällstationen vid två, och efter att ha satt igång tvätt, packat upp matdepå och pulkor satte vi oss i bastun. Vi var nog först i bastun för dagen. Därefter duschades det, och utanför stod två franska flickor som fint vände sig om när Svante klev ut i vårt gigantiska badlakan. 

Maten sorterades och räknades. Eftersom vi har ätit på några restaurangen och kanske tagit i lite extra när vi packade maten har vi mer än vad vi behöver, men vi lämnar inget utom spenatsoppan (som inte var en hit att torka...). 

Middagen åts i restaurangen, och trots att tanken var att fota alla rätter lyckades vi inte, utan maten bara försvann från tallriken. Himla gott var det! Vi smygfotade bordsgrannarnas efterrätt iallafall. 
Nu har August lagat skrevhål i sina byxor och Svante sökt kurser till hösten, så nu är det läggdags!